Dokumentarni serijal “DOKAZ“

,

DОKАZ је ključna reč na ispitu pravde na kome često padaju srpsko pravosuđe, istražni organi, ali i mediji. Pravosudni sistem Srbije, ali i društvo u celini ne uspevaju da nađu adekvatan odgovor na zaštitu osnovnog ljudskog prava – prava na slobodu, koje podrazumeva i pretpostavku nevinosti, ali ni da upotrebi sve zakonske mehanizme kojima […]

DOKAZ ep. 1 – “(Ne)osnovani pritvor“

,

DOKAZ epizoda 1 – “(Ne)osnovani pritvor“ – pažnju posvećuje činjenici da se u Srbiji godišnje izriče oko 20.000 dana ili 54 godine neosnovanog pritvora, a država odnosno njeni građani, po tom osnovu plaćaju 1,5 miliona evra svake godine. Pretpostavka nevinosti se, pri tom, i u pravosudnom sistemu, medijima, pa i društvu u celini prečesto […]

DOKAZ ep. 2 – “U nedostatku dokaza“

,

DOKAZ epizoda 2 – “U nedostatku dokaza“ – postavlja pitanje ima li mesta za pretpostavku nevinosti u društvu u kome, sudeći po broju afera, nema nevinih. Ovo tim više, što se ispostavlja da su mnogi slučajevi koji su predstavljani kao “najviši stepen kriminala“ (od piramidalnih banaka, novca na Kipru, stečajne i drugih “mafija“, pedofilije […]

DOKAZ ep. 3 – “Sud sedme sile“

,

DOKAZ epizoda 3 – “Sud sedme sile“ – govori o činjenici da su se u poslednje dve decenije sve vlasti zaklinjale u brobu protiv kriminla i korupcije, ali da je ona najčešće i najžešće vođena kroz medije, koji su preuzimali ulogu glasnogovornika političkih i interesnih grupa, ali i sudija. Pretpostavka nevinosti, koju garantuju i […]

BUKA I BES – Dokumentarni TV serijal o maloletničkoj delikvenciji u Srbiji

,

U јеku priprеmа izmеnа Zаkоnа о mаlоlеtnim učiniоcimа krivičnih dеlа i nајаvаmа rеfоrmе sistеmа sоciјаlnе zаštitе ТV Prvа dоnоsi аktuеlnо-dоkumеntаrni sеriјаl "BUKА I BЕS" kојi sе bаvi prоblеmаtikоm mаlоlеtničkе dеlikvеnciје i nаčinimа prаvnоg i vаn-prаvnоg društvеnоg оdgоvоrа nа оvај prоblеm. Dа sе rаdi о јеdnоm оd gоrućih prоblеmа nаšеg društvа, gоvоri niz zаbrinjаvајućih pоdаtаkа.

BUKA I BES epizoda 1

,

Oni prave buku i puni su besa. Put od sitnih krađa do teških krivičnih dela pređu pre nego što stignu da odrastu. Broje se hiljadama i sve su nasilniji. Uprkos tome, o maloletničkoj delikvenciji u Srbiji se uglavnom govori kroz obradu statističkih podataka ili onda kada počine i najteži zločin – ubistvo.

BUKA I BES epizoda 2

,

Buka i bes bile su prve reakcije javnosti na vest koju su 18. novembra 2014. godine objavili gotovo svi mediji u Srbiji. Napad dvojice maloletnika na čuvenog književnika Rašu Popova, koje zbog činjenice da su bili mlađi od 14 godina i Zakon tretira kao decu i krivično neodgovorna lica, nije bio samo još jedan slučaj maloletničkog nasilništva, već i paradigma društvenog poraza.

Pad haških begunaca

,

Trodelni dokumentarno-politički TV serijal o skrivanju, potrazi i hapšenju najtraženijih begunaca od strane međunarodne pravde, koji su optuženi za najteže ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Političke igre, nevoljna saradnja sa Tribunalom, sabotaže tajnih službi, jataci, lažni identiteti i holivudske transformacije begunaca, izdaje ljubavnica, doživljaj patriotizma i mnogo političkog mulja, učinilo je da do pada poslednjeg, od šestorice najtraženijih haških begunaca, prođe punih dvadeset godina od početka rata.

Pad Ratka Mladića

,

Prvi dokumentarni film “Pad Ratka Mladića“, uz osvrt na rat i ulogu najtraženijeg begunca posle Bin Ladena, optuženog generala Vojske Republike Srpske, donosi priču o njegovom skrivanju, uticaju koji su na to imali javno mnenje i politički odnosi, akcijama potrage koje su propadale zbog različitih opstrukcija, finalnoj akciji i njegovom ponašanju posle hapšenja i poslednjim satima pred odlazak u Hag.

Pad Radovana Karadžića

,

Druga epizoda – “Pad Radovana Karadžića“ – govori o skrivanju ratnog lidera Srba u Bosni i Hercegovini koji je postao jedan od dva najtraženija haška begunca, optužena za najteže ratne zločine, uključujući i genocid. Ovo je i priča o međunarodnim i političkim dogovorima vezanim za njegovu sudbinu, opstrukcijama u istrazi i njegovoj transformaciji u gurua alternativne medicine - dr Dabića, koja je prevazišla scenario holivudskog filma.