Sinoć je u prepunoj sali Medija centra u Beogradu, nakon konferencije za medije na kojoj je predstavljen trodelni dokumentarno – filmski TV serijal “Pad haških begunaca” i pretpremijerno prikazana prva epizoda serijala “Pad Ratka Mladića”.

Pad haških begunaca konferencija

Novinarka Bojana Lekić, jedna od autora dokumetarnog TV serijala “Pad haških begunaca”, izjavila je danas da, bez obzira što je nažalost Srbija i dalje podeljena, ekipa veruje da je uradila “najpatriotskiju stvar” do sada.

Pad haških begunaca konferencija

Na pretpremijernoj projekciji 1. epizode, Lekić je istakla da je reč o dokumentarno-političkom trileru, koji prati period od podizanja optužnica do odlaska u Hag najtraženijih haških begunaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića i ulogu države Srbije, a nije priča o ratu.
Sa ratišta sam donela više blata na cipelama, nego većina političara u Srbiji, koji se danas busaju u patriotske grudi, mislim da imam pravo da kažem da smo uradili jedan maksimalno objektivan serijal, rekla je Lekić. Prema njenim rečima, na filmu je radio tim od više od 100 ljudi, godinu i po dana, predvođen novinarom Slavišom Lekićem, u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slolobode”, uz pomoć i podršku nekoliko ambasada, Ministarstva kulture Srbije, Tužilaštva za ratne zločine.

Serijal se sastoji od tri nezavisna TV filma: “Pad Ratka Mladića”, “Pad Radovana Karadžića” i “Pad haških begunaca”, u kojem je kako je navela glavna junakinja – Srbija. Lekić je rekla da je serijal posvećen svim žrtvama rata, zemlji, koje više nema i Miodragu Mikiju Rakiću, koji je, kako je navela dao celog sebe za bolju Srbiju.
Lično verujem da je bolja Srbija ona koja svojim građanima dozvoli da saznaju istinu, zaključila je Lekić.

Pad haških begunaca konferencija

Specijalni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević podsetio je da je Akcioni tim za saradnju sa Hašklim tribulnalom osnovan 2006. godine.
Naš motiv bio je da rešenjem državnog posla broj 1, trasiramo put Srbije u Evropu, ja mislim da smo ga, po završetku posla utrli i drugo, da ne ostavimo mladim generacijama da rešavaju to teško breme ratnih zločina, rekao je Vukčević.
Mislim da smo posao uradili časno, ali, sad mogu da kažem da sam čim došao, uočio opstrukciju, i animozitet službi, rekao je on, a poverenje Karle Del Ponte, koje sam imao, tadašnja vlast je zloupotrebljavala.
Vukčević je ukazao da se dolaskom Miodraga Rakića na mesto koordinartora službi bezbednosti, politička volja za hapšenje haških optuženika postala neupitna.

Pad haških begunaca konferencija

Reditelj Dragan Elčić izjavio je da je ponosan na ostvarenje i zbog toga što ima hrabrosti da se ovako nešto pokaže.
Da je bilo te hrabrosti kod drugih, od Jasenovca, preko Bljeska, Oluje, Markala i Kosova, možda ne bi bilo raspada i nesreće, ocenio je Elčić. Prema njegovim rečima, mi smo veliki narod po tome što imamo hrabrosti ds kažemo to što je bilo, a od toga se ne može pobeći.

Promociji su prisustvovali bivši predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik tužioca za ratne zločine i portparol tužilaštva Bruno Vekarić, bivši šefovi službi bezbednosti, Saša Vukadinović i Svetko Kovač, lideri stranka Zoran Živković i Čedomir Jovanović i mnogi novinari.
Prvi deo filma Produkcije “BrendOn“ biće prikazan u četvrtak u 21 sat na TV Prva.
(FoNet)