Project Description

Serijal “PAD HAŠKIH BEGUNACA” koji je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji”, čine 3 dokumentarna TV filma – “Pad Ratka Mladića“, “Pad Radovana Karadžića“ i “Pad haških begunaca“ – koji uz svedočenje o jednom vremenu i tragičnim, ratnim posledicama politika vođenih na prostoru ex YU, donosi i niz novih informacija: analizu političkih zbivanja koja su uzrokovala neretko lažnim, ali i stvarnim potragama za najtraženijim haškim optuženicima, činjenice koje su uticale na (ne)saradnju sa Tribunalom, umešanost državnih struktura, ali i Vojske i Crkve, u skrivanje optuženih za najteže zločine i konačan rasplet.

Pad Radovana Karadžića

Prvi dokumentarni film “Pad Ratka Mladića“ uz osvrt na rat i ulogu najtraženijeg begunca posle Bin Ladena, optuženog generala Vojske Republike Srpske, donosi priču o njegovom skrivanju, uticaju koji su na to imali javno mnenje i politički odnosi, akcijama potrage koje su propadale zbog različitih opstrukcija, finalnoj akciji i njegovom ponašanju posle hapšenja i poslednjim satima pred odlazak u Hag.
U rekonstrukcijama u ulozi Ratka Mladića je glumac Bora Nenić.

Pad haških begunaca

SAGOVORNICI

U serijalu najrelevantniji sagovornici iznose do sada nepoznate detalje koji se odnose na potragu za haškim beguncima i (ne)saradnju sa Tribunalom u Hagu: predstavnici Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (Serž Bramerc, glavni tužilac MKSJ od 2008. i Karla Del Ponte, glavni tužilac MKSJ 1999-2008; Žan-Daniel Ruh, specijalni savetnik Tužilaštva MKSJ 2003-2008; Florens Artman, savetnik i portparol Tužilaštva MKSJ 2000-2006), Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije (Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Republike Srbije i pomoćnici Bruno Vekarić i Dragoljub Stanković), predstavnici države Srbije (Boris Tadić, predsednik Srbije 2004-2012; Rasim Ljajić, ministar u Vladi Republike Srbije; Zoran Živković, predsednik Vlade Republike Srbije 2003-2004; general Zoran Stanković, ministar odbrane SCG 2006-2007; general Aleksandar Dimitrijević, pomoćnik ministra odbrane SCG 2005; Saša Vukadinović, direktor BIA 2008-2012; Aleksandar Kostić, načelnik SORZ, MUP Srbije 2003-2009) analitičari – učesnici i svedoci (Miroslav Toholj, književnik, bivši ministar u Vladi Republike Srpske; dr Leposava Beba Kron, direktor Instituta za kriminološka istraživanja -Beograd; Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo u Srbiji; Lazar Stojanović, reditelj i novinari Senad Pećanin i Dejan Anastasijević).

AUTORSKI TIM

Autorski tim predvodi dugogodišnji novinar i urednik Slaviša Lekić, a između ostalih ga čine i koautor i pomoćnik reditelja Jovana S. Polić, koautor i urednik serijala Bojana Lekić, novinar Sanja Lončar koja je predvodila istraživački tim, direktor fotografije Nebojša Bašić, izvršni producent Bojan Morača. Originalnu muziku za filmski serijal komponovao je Dobrica Višnjić.

Režija je poverena profesoru Draganu Elčiću, jednom od najnagrađivanijih domaćih reditelja u oblasti dokumentarnih filmova.
Produkciju potpisuju “Brendon” i “JSP”, a prava emitovanja za Srbiju i Crnu Goru ima TV Prva.

Ovaj TV serijal nastao je u okviru projekta Evropske unije „Jačanje medijske slobode u Srbiji“.
Podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije, ambasade Holandije, Norveške, Švajcarske i Velike Britanije, kao i Fond za otvoreno društvo, a realizovan je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine u Srbiji.