Project Description

DOKAZ epizoda 3 – “Sud sedme sile“ – govori o činjenici da su se u poslednje dve decenije sve vlasti zaklinjale u brobu protiv kriminla i korupcije, ali da je ona najčešće i najžešće vođena kroz medije, koji su preuzimali ulogu glasnogovornika političkih i interesnih grupa, ali i sudija. Pretpostavka nevinosti, koju garantuju i međunarodni i domaći pravni akti, kao i Kodeks novinara, krši se na dnevnoj bazi. Suprotno zakonima, informacije iz istraga cure, hapšenja su postala redovni medijski sadržaj, optužbi bez dokaza neuzdržavaju se ni političari, ni mediji, hajke su postale uobičajena pojava i dokaz opšte tabloidizacije društva. Uzroci su uglavnom notirani, ali se rešenje još ne nalazi. Uz podsećanje na neka od najekstremnijih medijskih presuđivanja, treća epizoda serijala “Dokaz“ pokušava da da odgovor na pitanje da li u takvoj situaciji “sud sedme sile“ postaje preki sud od koga nema odbrane.

 

Autorski tim: autor Bojana Lekić, reditelj Ivica Vidanović, direktor produkcije Bojan Morača, izvršni producent Nevena Savić, direktor fotografije Dalibor Tonković, kompozitor Dobrica Višnjić

Produkcija BRENDON

 

 

Dokumentarni serijal DOKAZ je proizveden uz podršku Evropske Unije.
Produkcija BRENDON je isključivo odgovorna za sadržaj programa, što ne znači da sadržaj odgovara stavovima Evropske Unije.
Projekat je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je projekat sufinansirao.