Project Description

DOKAZ epizoda 1 – “(Ne)osnovani pritvor“ – pažnju posvećuje činjenici da se u Srbiji godišnje izriče oko 20.000 dana ili 54 godine neosnovanog pritvora, a država odnosno njeni građani, po tom osnovu plaćaju 1,5 miliona evra svake godine. Pretpostavka nevinosti se, pri tom, i u pravosudnom sistemu, medijima, pa i društvu u celini prečesto “avansno“ zamenjuje pretpostavkom krivice. Ovaj fenomen bio je naročito izražen u periodu neuspele reforme pravosuđa iz 2008. godine, ali još uvek nije rešen. Mediji, kao i nedovoljna reakcija stručne i šire javnosti veoma doprinose neadekvatnom tretmanu problema.

Epizoda daje sveobuhvatnu analizu problema i mišljenja brojnih pravnih, medijskih i stručnjaka za ljudska prava, podseća na afere čiji deo su bili i neosnovani pritvori, mnoge slučajeve nepoznatih, ali i poznatih ličnosti čije pravo je kršeno pre, za vreme i posle hapšenja. Ekskluzivne ispovesti o vremenu provedenom u pritvoru za koji se kasnije ispostavio neosnovanim iznose i Svetlana Vukajlović, nekadašnja direktora RFZO, Borislav Novaković, bivši gradonačelnik Novog Sada i Jasna Matić, nekadašnja ministarka telekomunikacija.

 

Autorski tim: autor Bojana Lekić, reditelj Ivica Vidanović, direktor produkcije Bojan Morača, izvršni producent Nevena Savić, direktor fotografije Dalibor Tonković, kompozitor Dobrica Višnjić

Produkcija BRENDON

 

 

Dokumentarni serijal DOKAZ je proizveden uz podršku Evropske Unije.
Produkcija BRENDON je isključivo odgovorna za sadržaj programa, što ne znači da sadržaj odgovara stavovima Evropske Unije.
Projekat je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je projekat sufinansirao.