Project Description

Buka i bes bile su prve reakcije javnosti na vest koju su 18. novembra 2014. godine objavili gotovo svi mediji u Srbiji. Napad dvojice maloletnika na čuvenog književnika Rašu Popova, koje zbog činjenice da su bili mlađi od 14 godina i Zakon tretira kao decu i krivično neodgovorna lica, nije bio samo još jedan slučaj maloletničkog nasilništva, već i paradigma društvenog poraza.

Buka i Bes 7

Strahotu ove priče pojačao je podatak da su ova deca do tada izvršila više od 570 krivičnih dela. Javnost je bila šokirana, ali je ostalo otvoreno pitanje šta nije u redu u društvu u kome je to moguće? Tim pre što ovaj slučaj, predstavljen kao presedan, zapravo nije nešto što je retkost. Policija u proseku na godišnjem nivou otkrije oko 400 dece koja učestvuju u izvršenju u proseku oko 1200 do 1500 krivičnih dela.

Zato je jedno od važnih pitanja druge epizode dokumentarnog serijala “Buka i bes” i zašto sistem nema adekvatan odgovor na ovaj problem, uprkos činjenici da oblast reguliše nekoliko zakona, a nadležnost dele policija, pravosuđe i centri za socijalni rad?

Autor je Bojana Lekić, a reditelj Ivica Vidanović.