Project Description

Oni prave buku i puni su besa. Put od sitnih krađa do teških krivičnih dela pređu pre nego što stignu da odrastu. Broje se hiljadama i sve su nasilniji. Uprkos tome, o maloletničkoj delikvenciji u Srbiji se uglavnom govori kroz obradu statističkih podataka ili onda kada počine i najteži zločin – ubistvo. Bura koja se tada podigne je kratkotrajna i u njoj se, po ko zna koji put, analizira nasleđe 90-tih, političke i ekonomske krize, razaranje porodice i društva.

Zašto smo, vrteći se u krugu, postali “društvo naučene bespomoćnosti”? Imamo li loše zakone ili lošu primenu i onih rešenja koja postoje? Zašto nedostaje međuresorna saradnja kada su tog nedostatka svesni svi stručnjaci u ovoj oblasti – od policije, preko centara za socijalni rad do pravosuđa i ustanova za izvršenje sankcija? Da li je u nedostatku prevencije i mera za period posle izdržavanja kazne, vaspitno-korektivni rad sa maloletnicima postao “Sizifov posao”? Kako ovaj svet i svoja (ne)dela vide sami maloletni delikventi u ustanovama “Vasa Stajić”, VPD Kruševac i KZP Valjevo?

Buka i Bes 3

Sve ovo čini deo problematike kojom se bavi četvorodelni dokumentarni serijal “Buka i bes” koji, u јеku priprеmа izmеnа Zаkоnа о mаlоlеtnim učiniоcimа krivičnih dеlа i nајаvаmа rеfоrmе sistеmа sоciјаlnе zаštitе, tokom marta emituje ТV Prvа svakog četvrtka od 22h.

Аutоr је Bојаnа Lеkić,  а rеditеlj Ivicа Vidаnоvić.