U Centru za kulturnu dekontaminaciju prikazana je treća epizoda dokumentarnog serijala “Buka i bes” koji se bavi maloletničkom delinkvencijom. Nakon toga održana je tribina gde je glavna poruka da se prevencija ne primenjuje dovoljno.

Ulica za maloletnika prva je stanica ka kriminalu. Nude im se razni sumnjivi poslovi, a među njima i prodaja narkotika. Razbojništvo i pokušaji ubistva nisu retkost. Zbog toga je na snazi izmena Zakona o maloletnicima.

 

“Uvodi se čitav sistem, lepeza mera koje predstavljaju vrstu parasankcije i koja će omogućiti sada tužiocu da još u predistražnom postupku reaguje u situacijama kada se radi o lakšim krivičnim delima kazna zatvora do osam godina”, objašnjava Ivana Stevanović, direktorka Istituta za kriminiloška istraživanja.

Sem unapređivanja zakonodavstva, nadležni smatraju da bi porodica, institucije i škole trebalo više da budu uključene u vaspitavanju mladih.

Problemi u ponašanju maloletnika često su tema medija. Međutim, naslovi koji su zastupljeni u štampi, prema rečima stručnjaka su kontraproduktivni:

“I taj maloletnik onda koji dođe na naslovnu stranu bez obzira što su tu eventualni inicijali, nekad nisu ni inicijali nego je tako prikazano da njegova okolina može da zaključi o kome se radi postaju junaci za njegove vršnjake što je jako loš model”, kaže Biljana Lajović, ekspert za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Praksa je pokazala da su retki slučajevi da se maloletni prestupnici nakon izrečenih mera vraćaju normalnom životu. Više je onih koji se vraćaju delinkventnom ponašanju.

Podaci nadležnih organa pokazuju da su počinioci krivičnih dela sve češće mlađi, a da njihovo ponašanje sve više podseća na ponašanje odraslih u kriminalitetu. Najčešća krivična dela u kojima su počinioci maloletnici jesu krađe, a najteža razbojništva, pokušaji silovanja i izazivanje opšte opasnosti.

Izvor: N1