Tinejdžer iz Beograda B. S. (16) uhapšen je u subotu zbog ubistva Nikole Babića (26), kom je prekratio život hicem u glavu. Ovaj jezivi zločin jedno je od najstrašnijih nedela počinjenih od strane maloletnika.

U Srbiji svake godine u proseku oko 4.000 maloletnih lica izvrši nešto više od 7.500 krivičnih dela. Ovom statistikom nisu obuhvaćeni prekršaji, kao ni druge vrste neprihvatljivog ponašanja.

U jeku priprema izmena Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i najavama reforme sistema socijalne zaštite, Centar za kulturnu dekontaminaciju je organizovao pretpremijeru dokumentarca “Buka i bes” autorke Bojane Lekić u kom se govori o najzastupljenijim oblicima maloletničkog kriminala, uzrocima, posledicama.

Podaci o maloletničkoj delinkvenciji su bolni, a sve je uočljiviji trend zabrinjavajućeg porasta nasilja.

Tokom ove analize Bojana Lekić je razgovarala sa policijom, centrom za socijalni rad, školama, pravosuđem i ustanovama u kojima se sprovode mere prema maloletnim učiniocima krivičnih dela, ali i svedočenja štićenika iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine “Vasa Stajić”, Vaspitno-popravnog doma Kruševac, osuđenika iz maloletničkog zatvora – Kazneno-popravnog zavoda Valjevo.

Ovo je njihova priča

“Mnogi od nas su jako rano ušli u ‘posao’. Najčešći uzročnici su društvo, konstantno dokazivanje, porodica koju nemaš da te vodi na pravi put, normalan život koji nisi preživeo. Prvo počneš da pljačkaš manje obezbeđenje objekte, a onda apetiti rastu i prelaziš na krupnije stvari. Kada to radiš, ne razmišljaš o posledicama, želiš novcem da kupiš sreću”, kaže jedan od učesnika dokumentarca.

Svim ispovestima je jedno zajedničko – ne znaju kada je dosta i uvek žele više novca. Većina štićenika je pre svoje 13. godine započela da radi ono što jednom detetu ne priliči. Od te silne želje da brzo odrastu, vladaju svetom, pokažu koliko su jaki, moćni, nedodirljivi, neosvojivi, bogati, oni ulaze u začaran krug razbojništa i droge iz kojeg, nažalost, retko ko od njih i izađe.

“U početku koristimo ‘plašljivce’ iliti pištolje s metkićima, noževe. A onda smo morali da promenimo taktiku – pravi pištolj koji u sebi ima bar jedan metak. Pre samog napada razvijamo plan, ko čuva, javlja, napada, skuplja. Obavezno stavljamo fantomke kako nam se ne bi videla lica”, priča jedan od štićenika doma.

Ono što je takođe poražavajuće jeste da sav taj “teško zarađeni novac” potroše na provod, kocku, drogu, ukratko – kako dođe, tako i ode.

“Moje hapšenje je bilo kao na filmu, preslikano. Ovde sam dve godine, žao mi je što sam mnoge povredio, počeo sam da cenim slobodu, shvatio sam da se sreća ne kupuje, ali kasno”, poveravaju se dalje.

Devojčicama droga najčešći kamen spoticanja

Pored dečaka koji dominiraju i devojčice su te koje ulaze u taj svet i to najčešće zbog droge.

“Počela sam da se drogiram sa tadašnjim dečkom. Želela sam da probam, da vidim kakav je osećaj. Prvi put mi je bilo užasno, ali me je i dalje vuklo da uzimam, želela sam da dođe onaj dobar osećaj o kome svi pričaju. Bolje nije bilo, samo sam više tonula, zato sam počela da kradem”, poverava se devojka čiji identitet nećemo otkriti.

Dom postaje porodica koju nisu imali

Sa svom decom u domovima za maloletne prestupnike radi tim stručnjaka, s njima razgovaraju, pronalaze rešenje. Svi pohađaju školu, radionice, kurseve, zanate, uče kako da smire svoj bes, komuniciraju, saslušaju. U ustanovama za izvršenje vaspitnih mera ili kazne zatvora, neretko nalaze zamenu za porodicu. Još češće, smeštaj i hranu koju posle izvršenja četvorogodišnje kazne mnogi od njih ponovo nemaju.

Neki se trgnu, a neki pune novinske stupce svojim brutalnim činovima.

“Kada sam bila na ulici, nisam želela da idem u školu, a sada maštam o tome da upišem srednju, fakultet i da jednog dana ja budem ta koja pomaže deci koja su u problemu”, priča devojčica.

Sivi dom za mnoge nije više toliko siv, ali svakako je to najmanje tamna stanica od onih kroz koje su prošli. Njihov život nije, niti će biti muzika, jer kad izađu, čeka ih stari i još gori pakao.

Plaše se kad ulaze u dom, ali se plaše i kad izlaze iz njega.

Izvor: 24 sata